CSS (Cascading Style Sheets), türkçe de stil şablonları veya stil sayfaları olarak anılır.Html'deki bazı problemleri halletmek ve sadece Html'in sağladığı özelliklerle sınırlı kalmamak için oluşturulan bir standarttır. Html'de tanımlanmış etiketler, css ile değiştirirlerek daha özgü ve değişik tasarımlar yapılabilmektedir.

CSS'ye ait bazı kodlar değişik tarayıcılar tarafından farklı yorumlanabilir veya dikkate alınmayabilir.Bu nedenle derslerimizde tüm tarayıcılar tarafından aynı şekilde yorumlanan özelliklere yer verilecektir.CSS özelliklerinin hangi tarayıcılar tarafından nasıl yorumlandığına, CSS kataloglarından bakılarak karar verilebilir.Böylece yapılan tasarımlar daha sağlıklı olur.

CSS nin genel yapısı :


seçici  {özellik1 : değer1;  özellik2 : değer2; ..... }


CSS’in yapısı iki ana kısımdan oluşur.Bunlar: seçici ve bildirim bloğudur.Bildirim bloğuda özellik ve değer olmak üzere ikiye ayrılır.Bildirim bloğu küme paranteziyle açılır ve kapanır.Bildirimler arasında " ; " noktalı virgül kullanılır. Özellik ve değerler birbirinden  " : "  iki nokta üst üste ile ayrılır.

CSS Çeşitleri :

CSS (stil şablonu) kullanım şekline göre 3 'e ayrılır.

      1. Yerel Stil Şablonları
      2. Global Stil Şablonları
      3. Bağlantılı Stil Şablonlar

Yerel Stil Şablonları :

 Sadece kullanıldıkları yerde geçerli olan ve bir etikete bağlanan stil şablonlarıdır.

Global Stil Şablonları :

 <head> etiketi arasına yazılan ve genel amaçlı kullanılan stil şablonlarıdır.

Bağlantılı Stil Şablonları:

Birden çok sayfada aynı stil özellikleri kullanılmak istenildiğinde tercih edilen stil şablonlarıdır.

Stil şablonlarına ait detaylı bilgi ve örnekler diğer derslerimizde detaylı şekilde verilecektir.

Geçerlilik Durumu :

Bazı durumlarda aynı döküman içinde aynı anda çeşitli stil şablonları kullanılmış olabilir.Bu gibi durumlarda stil şablonları arasında aşağıdaki gibi geçerlilik durumu devreye girer.

    1. Varsayılan
    2. Bağlantılı Stil Şablonları
    3. Global Stil Şablonları
    4. Yerel Stil Şablonları

Maddelerin başlarındaki sayılar öncelik numaralarını göstermektedir.Yani, yerel, global ve bağlantılı stil şablonu tanımlaması yapılan bir sayfada geçerli olan stil şablonu, yerel stil şablonudur.Eğer yerel stil şablonu yoksa geçerli durum global stil şablonudur.Eğer bu da yoksa geçerli durum bağlantılı stil şablonudur.Hiçbir stil şablonu kullanılmadığı takdirde ise varsayılan tarayıcı ayarları geçerlidir.

İçerik | Yerel Stil Şablonları >>