Html sayfalarına ait arkaplan(background) ayarları <body> etiketine eklenen parametreler yardımıyla yapılır.Body etiketine eklenecek parametreler ile arkaplana istediğimiz rengi verebilir, istediğimiz resmi arkaplana yerleştirebiliriz.

Arkaplan rengini değiştirme:

<body bgcolor="color">..........</body>

Arkaplan rengini değiştirmede, yazı rengini değiştirmede olduğu gibi renklere ait hexidecimal kodlar veya renklerin ingilizce karşılıkları kullanılır.Örnekler:

<body bgcolor="gold">..........</body>

<body bgcolor="#808080">..........</body>

 

Sizde örnek kodlar üzerinde istediğiniz değişiklikleri yaparak, konuyu daha iyi kavrayabilirsiniz.

Arkaplana resim ekleme:

<body background="url">..........</body>

Arkaplana resim ekleme konusunda dikkat edilmesi gereken nokta eklenecek resme ait yolu doğru bir şekilde belirtmektir.Web tasarımına yeni başlayanlar, genelde kullandığı html dökümanı ile kullandığı resimleri aynı klasör içinde barındırırlar.Html dökümanı ile bu html dökümanına eklenecek resim aynı klasörde ise, url olarak direkt resmin adını ve uzantısını yazmak yeterlidir.Örnek:

<body background="zemin.gif">..........</body>     gibi.

Resimlerin farklı bir klasörde bulunması, web tasarımında doğacak karışıklıkları önlemede yararlı bir yöntemdir.Bu gibi durumlarda, resimlere ait adreslemelede dikkatli olamk gerekir.Resmin yolunu belirlerken, adres yolunun tamamı yazılabilir.(Örneğin; C:\OEM\Dersler\Resimler\zemin.gif gibi.)Bu yol tanımlaması, html dökümanlarının bulunduğu bilgisayarda sorunsuz bir şekilde çalışır, fakat; başka bir bilgisayarda veya yapılan tasarım bir server a gönderildiğinde, belirtilen bu yol bulunamayacağı için resimlerin yerinde boşluk ve kırmızı çarpı işaretleri görülür.Bu sorunları yaşamamak için web tasarımında göreceli adresleme kullanlır.

 

Göreceli adres yolu verme:

Göreceli adres yolu belirtmede, adresler dökümanların konumuna göre belirtilir.Bu nedenle, değişik ortamlarda doğru şekilde yorumlanır.Bunu örnekler üzerinden anlatalım.

1. Aynı dizin içinde resimler klasöründeki zemin.gif isimli resmi html dökümanına eklemek için; resimler/zemin.gif yazılır.

2.Htmldersleri isimli klasör içindeki, html dökümanımıza Htmldersleri klasörü ile aynı dizindeki deniz.jpg isimli resmi eklemek , için; ../deniz.jpg yazılır.Burada "../" ile bir üst dizine çıkılır yani içinde bulunduğum klasörden dışarı çık anlamındadır.

Bu şekilde dökümanların birbirlerine göre durumlarının kullanılması ile yapılan adres belirtmeye göreceli adres belirtme denir.

Arkaplan ayarlamalarında bgcolor ve background parametreleri aynı anda kullanılabilir.Sayfanın açılması sırasında resmin yüklenmesi uzun zaman alabilir.Bu sürede arkaplana verilen renk görüntülenir.Resim yüklendiği zaman, arkaplanda resim görüntüleneceği için rengin bir önemi kalmaz.Kullanım şekli aşağıdaki gibidir.

<body bgcolor="color" background="url">..........</body>



Başa Dön
Dizayn & Tasarım : Mehmet KAYA