Bu dersimizde yapacağımız basit örnekler ile javascript in temel kullanımını anlamaya çalışalım.

Örnekte <script language="Javascript1.2">...</script> arasında document.write("...") diye bir tane javascript kodu bulunmaktadır.Bu kod, parantez içine yazılan html kodlarını uygular.Aslında ilk "Merhaba" yazısında bunu kullanmaya gerek yoktur.Gerekli olan kullanım şekli ikincisidir, ama; değişik kullanım şekillerini görmeniz için her ikisi de verilmiştir. "Merhaba<br>" deki <br> etiketi bir alt satıra inmek için kullanılmıştır.

Javascript te küçük bir hata, sayfanın çıkmamasına veya pencerenin alt kısmında javascript hatası belirmesine neden olur.Javascript, html gibi esnek bir dil değildir.Bu nedenle yapacağınız örneklerde yazım hatalarına dikkat edin.

Javascript yukarıdaki uygulamada olduğu gibi <body>...</body> etiketleri arasında yer alabileceği gibi, <head>...</head> arasında da yer alabilir.Bunu fonksiyonlu bir örnekle göstermeye çalışalım.

Programlama bilen kişilerin javascripti anlaması daha kolaydır.Bu örnekte programlama dillerinin vazgeçilmezi olan fonksiyon kullanılmıştır.Örnekte javascript kodu <head> bölümünde fonksiyon halinde yer almaktadır. function merhaba() ifadesi ile merhaba() isimli bir fonksiyon tanımlanmış, bu fonksiyonun ne yaptığı süslü parantezler arasına yazılmıştır. Fonksiyon içindeki alert("...") kodu, javascript te kullanılan bir mesaj kutusudur.<body> etiketinde onload="..." durumu atanmış.Bu "yüklendiği takdirde"anlamına gelir.Yani sayfa yüklenildiğinde merhaba() mesajı verilmektedir.Tüm bunlara ilerleyen derslerde daha detaylı şekilde değinilecektir.

Javaccript kodu, css de olduğu gibi, dış bir dosyayla da html e tanıtılabilinir.Javascript dosyası .js uzantılıdır. Aşağıda merhaba.js isimli dosyanın içeriği verilmiştir.

                                            document.write("<center>")
                                            document.write("<h1>Merhabalar!</h1>")
                                            document.write("</center>")

Şimdi bu javascript dosyasının sayfa içinde nasıl çağırıldığına bakalım.


<< Javascript Nedir? | Javascript'te Giriş | Yazım Kuralları >>

Başa Dön
AnaSayfa | Html Dersleri | CSS Dersleri | İçerik
Dizayn & Tasarım : Mehmet KAYA