Aslında DHTML diye bir dil veya standart yoktur.DHTML, html e ek etiket getirmez; mevcut etiketlere ilave özellik ve nitelik kazandırır.Bunu CSS (Cascading Style Sheets) teknolojisi sağlar.Ayrıca DHTML yoluyla, html in bilinen etiketlerinin bilinen özellikleri, ziyaretçinin sayfanızda yapacağı tercihlere, tutum ve davranışlarına göre dinamik olarak değişmesini sağlayabilirsiniz.Başka bir deyişle, DHTML, html etiketlerinin program yoluyla dinamik hale getirilmesi demektir.

Hareketli web sayfaları oluşturmak için html, CSS ve javascript kodlarını bir şekilde ilişkilendirmek gerekir.Burada DOM(Document Object Model-Döküman Nesne Modeli) devreye girer. DOM bir modelleme şeklidir, sayfa nesnelerinin belli bir hiyerarşi içinde tanımlanmasıdır. Sayfa nesnelerini komutlandırmak için, önce tanımlamamız gerekir. Bu tanımlama için, üzerinde işlem yapılacak her html nesnesi id="..." parametresiyle isimlendirilir.Bu isim kullanılarak nesnenin parametreleri, CSS özellikleri veya metinsel değerleri üzerinde değişiklik yapılır.

Html nesnesinin parametresi üzerinde oynanan bir örnek yapalım.


CSS özellikleriyle oynamak için kullanılan yapı :nesnenin ismi.style.css özelliği=değer şeklindedir.Şimi bunu daha iyi anlatmak için bir örnek yapalım.

Örnekte CSS derslerinde gördüğümüz width özelliği kullanıldı.Sizde benzer örnekler yaparak konuyu daha iyi anlayabilirsiniz.

Dersimizin başında söylediğimiz gibi aslında DHTML, html, CSS ve javascript'in birlikte kullanılması sonucu dinamik sayfalar yaratmaktır.Verdiğimiz örneklerde javascript kodları ile hem html hem de CSS özellikleri üzerinde değişiklikler yapıldı.Böylece javascript dersleri tamamlanmış oldu.


<< Javascript Nesneleri | DHTML

Başa Dön
AnaSayfa | Html Dersleri | CSS Dersleri | İçerik
Dizayn & Tasarım : Mehmet KAYA