Değişken, içinde değerler saklayabileceğiniz bir programlama aracıdır.Değişkenlerin bir adı bir de değeri olur.Program boyunca değişkenin adı değişmez, fakat içeriği değişebilir.

Değişkenlere isim verirken belirleyici isimleri kurallarına uymak gerekir.Yani bir değişkenin adı karakter veya alt çizgi dışında bir işaretle başlayamaz. Javascript, büyük harf-küçük harf ayırt ettiği için SAYI ve sayi kelimeleri iki ayrı değişken olarak algılanır.Bir değişkeni nasıl tanımladıysanız, program boyunca hep aynı şekilde yazmanız gerekir.

Değişken tanımlamak, bilgisayar programcılarına daima gereksiz bir yük gibi görünür. Birazdan göreceğiz, Javascript sadece değişkenleri tanımlamayı zorunlu kılmakla kalmaz, fakat nerede tanımlandığına da özel bir önem verir.

Javascript te değişken tanımlamak için var anahtar kelimesi kullanılır.

Örnekler:

var sayi
var vize, final
var siraNo, okulNo, sinif

Görüldüğü gibi aynı satırda araya virgül koyularak birden çok değişken tanımlanabilir. Javascript te değişken tanımlama esnasında değer atamakta mümkündür.

Örnekler:

var sayi = 10
var cevap = true
var siraNo = 3, okulNo = 1452
var ders = "Web Tasarımı"

Javascript, programcıya bir değişkeni tanımlamadan kullanma imkanı da verir.Bu durumda o değişken genel (global) nitelik kazanır; ama iyi bir programlama ve özellikle daha sonra hata arama zorunluğu sebebiyle, değişkenlerin açık seçik tanımlanması en doğru yoldur.

Javascript'te beş tür değişken bulunur.

1. Sayı Değişkeni:

Sayı türündeki değişkenler, tam sayı, ondalık sayı, pozitif sayı veya negatif sayı olabilir.

Örnekler:

var sayi1 = 5, sayi2 = 12
var katsayi = 0.707, baslangic = -12

2. Boolean Değişken:

Javascript, tanımlanırken değeri true veya false olarak belirtilen değişkenleri otomatik olarak boolean değişken olarak sınıflandırır.

3. Alfanümerik (karakter) Değişken:

Alfanümerik değişken, kendisine tek veya çift tırnak içinde verilen bütün karakterleri tutar.

Örnekler:

var adi = "Mehmet", Bolum = "Bilgisayar"
var mesaj = "Merhabalar! Kolay gelsin."

4. İşlev (Function) Değişken:

Javascript’e genellikle fonksiyonlarla iş yaptırılır.Kimi fonksiyonları, javascript’i tasarlayanlar tanımlamıştır; bunlara metod denir.(Örnek: alert metodu).Kimi fonksiyonları biz tanımlarız ve komutlarını biz veririz.Bunlara ise programlanan fonksiyonlar denir.

5. Nesne (Object) Değişkenleri:

Bu tür değişkenlere değişken adı vermek bile gerekmez; çünkü bunlar browserın nesneleridir. Fakat javascript kodlarımızda bu nesneleri de değişken gibi kullanabiliriz.Document, window bunlardan ikisidir.Bu sınıfa giren özel bir değişken ise değerini "null" (içi boş) kelimesiyle belirlediğiniz değişkenlerdir.

Dersimizin başında javascriptin değişkenleri nerede tanımladığımıza dikkat ettiğini söylemiştik.Şimdi bunu bir örnekle açıklayalım.

Örneğimizde metin1 isimli değişken başta tanımlanmıştır.Bu değişken merhaba() fonksiyonunda kullanıldığında başlangıçtaki değeri dikkate alınır.selam() fonksiyonunda ise, ismi metin1 olan yeni bie değişken tanımlanmıştır.Buradaki değişken özel bir değişkendir. yani sadece tanımlandığı selam() fonksiyonu içinde anlamlıdır.Diğer tüm yerlerde en başta tanımlanan ve değeri "Merhabalar!!!" olan metin1 değişkenidir.


<< Yazım Kuralları | Değişkenler | Diziler >>

Başa Dön
AnaSayfa | Html Dersleri | CSS Dersleri | İçerik
Dizayn & Tasarım : Mehmet KAYA