Çoğu zaman sayfanızdaki bir javascript işleminin defalarca yapılması gerekebilir.Bu gibi durumlarda javascript'te başvurulan yöntem, fonksiyonlardır.Tekrarlanacak işlemler döngülerle de yapılabilir diye düşünebilirsiniz; fakat döngüler kullanılacakları yerde yazılırlar.Bir döngüyü ayrı ayrı yerlerde kullanmak isterseniz, tekrar tekrar yazmanız gerekir.Ayrıca fonksiyonlara bir takım değerler gönderip, fonksiyon bitiminde geriye değer döndürmekte mümkündür.Burada geriye sözüyle kastedilen yer, fonksiyonun çağırıldığı yerdir.Döngülerde ise böyle bir durum söz konusu değildir.

Fonksiyon yapısı

function fonksiyonun adı (argüman1,argüman2,....,argümanN)
{
İŞLEMLER
}

Fonksiyonlara koyduğumuz isim, fonksiyonu çağırmak için gereklidir.Her fonksiyonda argüman olması zorunlu değildir.Argüman, fonksiyonun girdi değeridir.Fonksiyonlarda yapılacak işlemler süslü parantezler içinde yazılır.

Fonksiyonlar <body>....</body> veya <head>....</head> etiketleri arasında yazılabilir; fakat tasarım düzgünlüğü ve performans açısından <head> etiketleri arasımda yazılması daha uygun olur.

Argümansız fonksiyon örneği

Örneğimizde mesaj() isimli bir fonksiyon tanımladık.Tanımladığımız fonksiyonu kullanmak için formdaki butona eklediğimiz onclick olayını kullandık.Onclick olayı, tıklama ile çalışan bir olaydır.Bu olay ile ilgili detaylı bilgi ileride anlatacağımız olaylar konusunda yer alacaktır.

Argümanlı fonksiyon örneği

Daha önceki derslerimizde arasıra argümanlı fonksiyon örneği kullanılmıştı.Argümanlar fonksiyonlar, girdi değeri olarak ta adlandırııan argümanları alır ve fonksiyon içinde bu değerleri işlerler.Bunu bir örnek ile anlamaya çalışalım.

Örnekte kullanıcıdan iki sayı girmesi isteniyor.Girilen saylıar hesapla() isimli fonksiyonda toplanarak, sonuç yazdırılıyor.Yapılan işlemleri daha detaylı bir şekilde anlatmak gerekirse; girilen sayılar, onclick olayı ile fonksiyona gönderiliyor.Fonksiyon, formdaki değerleri argüman olarak alıyor ve fonksiyonda bu değerler toplanıyor.

Fonksiyonda kullanılan parseInt() metodu, girilen sayı değerlerini tamsayıya dönüştürülmesini sağlayan bir metottur.Eğer girilen değerler bu şekilde tamsayıya dönüştürülmezse, alfanümerik değer oldukları için ard arda eklenirler.Örneğin;1.sayı=15, 2.sayı=12 olursa, parseInt() metodu kullanılmadığı zaman, s1+s2 işleminin sonucu "1512" olur.

Son olarak ta bulunan işlem sonucu form içindeki "sonuc" isimli değişkenin değerine atanarak, fonksiyon bitiriliyor.

Dersimizin başında söylediğimiz gibi, fonksiyonlar bizi tekrarlanan işlemlerde, tekrar tekrar kod yazmaktan kurtarır.Yukarıda yaptığımız örnekle isteğiniz kadar toplama işlemi yapabilirsiniz.Hiçbir sınırlama yoktur.

Değer Atamalı Fonksiyonlar

Diğer bir fonksiyon yapısı da değer atamalı fonksiyondur.Bu fonksiyon türü argümanlı veya argümansız olabilir.Ayırtedici özelliği yaptığı işlemleri bir değere dönüştürüp, bu değeri değişkenlere veya html nesnelerine aktarmasıdır.

Fonksiyonun yapısı

function fonksiyonun adı (argüman1,argüman2,....,argümanN)
{
İŞLEMLER
return değer
}

Bu sayede fonksiyonlarda sadece değerler üzerinde işlem yapmamış, aynı zamanda fonksiyon sonucunda bir değer üretmiş olursunuz.

 


<< Döngü Denetimi |Fonksiyonlar | Metodlar >>

Başa Dön
AnaSayfa | Html Dersleri | CSS Dersleri | İçerik
Dizayn & Tasarım : Mehmet KAYA