Javascript’te bazen işler açık ve belirgin şartlara bağlı ve bir kere icra edilecek türden olmayabilir.Bazen bir işin belirli kere yapmasını isteyebilirsiniz.Bu tür tekrarlanan işleri javascript’e bir kaç satırlık bir kodla yaptırmak, bizi çoğu kez sayfalar dolusu kod yazmaktan kurtarır.Bu nedenle dersimizde döngü denetimini ve döngü oluşturan döngü deyimlerinin üzerinde duracağız.

Döngü deyimleri:

  • for....
  • while
  • do...while  dır.


for Döngüsü

For döngüsünün genel yapısı :

for ( başlama noktası; koşul ifadesi; adım ifadesi)
{
İŞLEMLER
}

for döngüsünü belirleyen üç ifade vardır: başlama noktası, koşul ifadesi, adım ifadesi. Başlama noktası, döngünün hangi sayıdan başlayacağını belirler(i = 0 gibi).Koşul ifadesini daha önceki deyimlerden biliyoruz, koşul ifadesi aracılığıyla döngü devam eder(i <= 10 gibi). Adım ifadesi ise döngünün kaçar kaçar sayacağını belirleriz.Örneğin birer birer saymasını istiyorsak i++ değerini, ikişer ikişer saymasını istiyorsak i+=2 değerini kullanırız. Bu adımlar artırma (pozitif) yönlü olmak zorunda değil, azalma (negatif) yönlü de olabilir( i-- gibi).

For döngüsü i=1 değerinden başlıyarak, i<=10 şartını sağladığı sürece, birer birer artarak "PAU" yazısını yazacaktır."\n" her yazıştan sonra bir alt satıra inmesini sağlar.

Başka bir örnek daha yapalım.

Şimdi de html etiketlerini kullanarak tablolu bir örnek yapalım.

Örneğimizdeki tabloyu html etiketleri ile yazmak isteseydik; 10 tane satır, 20 tane hücre oluşturmamız gerekirdi.Ayrıca her hücrenin içini istediğimiz bilgiyle doldurmamız gerekirdi.Bunun yerini tekrar eden yerler for döngüsü içine alınarak, birçok kere yazma işinden kurtulduk.Böylece hem zamandan hemde kod kalabalığından kurdulduk.


while Döngüsü

while döngüsünde, koşul ifadesi sağlandığı sürece deyimdeki işlemler sürekli; bir döngü oluşturacak şekilde, kendisini tekrarlar. Bu işlemler öyle olmalıdır ki belli bir sayıda çevrimden sonra bu koşul ifadesini sağlamasın ve döngüden çıksın, aksi takdirde döngü sonsuza kadar devam eder.

while döngüsünün genel yapısı:

while (koşul ifadesi) işlem

 
birden fazla işlem söz konusuysa,

while (koşul ifadesi)
{
İŞLEMLER
}

Şimdi basit bir örnek yapalım.

while döngüsünde en çok yapılan hatalardan biri, şartta yazılı olan değişkenin değerini değiştirmeyi unutmaktır.Örneğimizde şart bir süre sonra sağlanmasın diye i değerini bir arttırdık.Bu sayede i değeri 8 olunca şart sağlanmadı ve döngüye girilmeden atlandı.


do......while Döngüsü

do...while döngüsü ile while döngüsü arasında işlevsel olarak fark yok gibi görünür, ancak do...while deyiminde koşul ifadesi altta bulunur; ve koşul değerlendirmesi işlemi çevrimden önce değil, sonra yapılır.Yani işlemler en az bir kere yapıldıktan sonra şarta bakılır.

do......while döngüsünün genel yapısı:

do
İŞLEMLER
while (koşul ifadesi)

birden fazla işlem söz konusuysa,

do
{
İŞLEMLER
}
while (koşul ifadesi)

İşleyişini daha iyi anlamak için bir örnek yapalım.

Örnekte gördüğünüz gibi ilk önce do...while döngüsü içindeki işlemler yapılır, daha sonra şarta bakılır.Şart sağlandığı sürece döngü, başa döneceği için işlem, toplamda 12 kere yapılır.

 


<< Akış Denetimi | Döngü Denetimi | Fonksiyonlar >>

Başa Dön
AnaSayfa | Html Dersleri | CSS Dersleri | İçerik
Dizayn & Tasarım : Mehmet KAYA