Javascript veya bir başka programlama dili ile yazacağınız programda, zaman zaman programın akışını, programa bırakmanız gerekir.Programcı olarak siz, programın izleyeceği alternatif yolları belirlersiniz; fakat bu yollardan hangisini izleyeceğine, sizin koyduğunuz şartları değerlendirerek program kendisi karar verir.

Javascript'te akış denetimi için kullanılan iki deyim vardır:İlki if deyimi, ikincisi switch deyimidir.

"if... else..." Deyimi

Program akışını denetlemekte en çok kullanılan deyim if deyimidir.if deyimi tek başına kullanılabileceği gibi if.... else... şeklinde de kullanılabilir.if deyimi tek başına kullanıldığında, if deyiminden sonraki şarta bakılır.Eğer şart sağlanıyorsa, tanımlanan işlemler yapılır; sağlanmıyorsa, işlemler atlanır.if.... else... yapısında ise, if'teki şart sağlanmıyorsa, else kısmında tanımlanan işlemler yapılır.

Genel Kullanımı:

if (koşul ifadesi) işlem
else işlem
 
 
birden fazla işlem söz konusuysa,
if (koşul ifadesi)
{
İŞLEMLER
}
else
{
İŞLEMLER
}

 

 

 

 

 

 

 


Şimdi form araçları kullanarak if...else.... yapısının nasıl çalıştığını anlamaya çalışalım.Örnekteki fonksiyon kullanımı ve olaylar konusu daha sonraki derslerimizde anlatılacaktır.Siz if...else.. yapısının yaptığı işe dikkat edin.


Örneğimiz kullanıcıdan bir şifre girmesini istiyor.Daha sonra girilen şifre değeri if deyimindeki şart ile karşılaştırılıyor.Eğer girilen şifre değeri "pau" ise ekrana "Pamukkale Üniversitesine Hosgeldiniz!" mesajı, diğer durumlarda ise "Lütfen dogru sifreyi giriniz!" mesajı veriliyor.

Burada alert komutundan kısaca bahsedelim.alert komutu uyarı mesajı vermeye yarayan bir komuttur. Verilmek istenilen mesaj, parantezler içine yazılır.Genel kullanımı şöyledir.

alert(Gösterilecek mesaj)

Eğer gösterilecek mesaj alfanümerik(karakter) ise, çift tırnak içinde yazılır.

"switch" Deyimi

if...else... koşul deyiminde yol ayrımı söz konusudur ve akış ikiye ayrılır. Şimdi göreceğimiz switch kodu ise akışı ikiden fazla sayıya ayırır. Yani birden fazla koşul sözkonusudur.

Genel Kullanımı:

switch (ifade)
{
case değer1: işlem1
break
case değer2: işlem2
break
      ...
case değerN: işlemN
break
default: işlem
}

 
birden fazla işlem söz konusuysa,

switch (ifade)
{
case değer1 :
{
işlemler
}
break
case değer2 :
{
işlemler
}
break
      ...
case değerN :
{
işlemler
}
break
default:
{
işlemler
}
}

Bu koşul eyleminde değişken switch(...) kısmına yazılır. Sonra değişkenin alabileceği değerler case: (durum) kodlarının yanlarına yazılarak koşul ifadesi yaratılır ve alttaki işlemler uygulanır. Eğer case: kodlarından hiçbiri değişkenin taşıdığı değeri tutmuyorsa, default: kodunun altındaki işlemler uygulanır.(default kodunun yazılması zorunlu değildir)Buradaki break (kes) komutu önemlidir.İşlemlerin altına break kodu yazmazsak, bir alttaki case (durum) koşuluna ait işlemler de yapılır. break kodunu işlemlerin altına koyarsak, işlemler bitince bir alttaki case koşulunun işlemlerine geçilmez ve program switch deyiminin sonundan devam eder. Buradan hareketle aynı işlemlere tabi tutulacak koşul ifadelerini alt alta yazın ve bu ifadelerden en altında olanın işlemlerine break komutunu uygulayın.Aşağıdaki uygulama konunun anlaşılmasına yardımcı olacaktır.

Örnekte kullanıcının girdiği şifre, switch deyimindeki değerler ile karşılaştırıyor.Girilen değer,case lerde belirtilen değerlerden birine eşitse, ilgili case deyimi altındaki işlem yapılıyor. Hiçbir case değerine eşit olmadığı durumda ise default kısmında tanımlanan işlem yapılır.Verilen örneğin if deyimi ile yapılması da mümkündür; fakat anlaşılamsı kolay olsun diye böyle bir örnek verilmiştir.Daha fazlakarşılaştırmanın yapılması gereken durumlarda switch deyimi, hem programcının yazım için harcadığı süre hem de kullanıcının işlemler yapılırken beklediği süre açısından daha avantajlıdır.


Akış denetiminde kullanılan continue komutu; javascript’in döngünün o andaki adımını durdurup, döngünün başına dönmesini sağlar.Döngü baştan devam eder.

Örnek:

if(cevap="hayır")
  {continue}


<< Şartlı İşlemler-Mantıksal İşlemler | Akış Denetimi | Döngü Denetimi >>

Başa Dön
AnaSayfa | Html Dersleri | CSS Dersleri | İçerik
Dizayn & Tasarım : Mehmet KAYA